Nordijska jela

nordijska jela

Nordijska jela

Nordijska jela
(lat. Abies Normandiana)
Nordijska jela je dobila ime po finskom zoologu Nordmannu.
Narodni naziv: kavkaska jela
Kod nas se često naziva nordijskom jelom, te se povezuje s nordijskim zemljama, a zapravo je podrijetlom iz zapadnog dijela Kavkaza. Ova vrsta jele zadnjih je godina najtraženija u našem rasadniku. Razlog je u tome što je vrlo otporna na promjene temperatura i na padaju joj iglice čak niti dugo nakon sječe. Ako se ovaj bor odreže nekoliko dana prije prodaje, može bez većih problema izdržati i do kraja siječnja unutar kuće bez otpadanja iglica. Krošnja joj je pravilnog piramidalnog oblika, a iglice nordijske jele su tamno zelene boje s tupim vrhovima. Krošnja joj često seže sve do zemlje Iglice su duge su oko 3 cm. Pupovi i češeri vrlo su slični običnoj jeli. Uspješnije raste u hladnim, sjevernijim krajevima. Odlično podnosi sobnu temperaturu. Trajanje svježine ovoga bora kao i svakog drugog se može dodatno produžiti sa postavljanjem stalka na način da bor može sam uzimati vodu iz posude koja se nalazi ispod njega. Kako je nordijska jela izrazito gust bor, potrebno je voditi računa o jačini stalka za bor koji imate prilikom kupovine. Prosječna debljina debla na jelku od 2m je oko 10 do 12cm. Bor može težiti i preko 20kg. Po mišljenjima kupaca nordijska jela ili nordijska jelka definitivno je najljepši izbor za svaki dom jer pruža poseban ugođaj i ispunjuje prostor svojom ljepotom i bogatim granama.

Komentari su zatvoreni.